Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Απλά μαθήματα οικονομικής ορολογίας ή αλλιώς…ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ!!! (τεύχος 1ο)

Όροι, έννοιες, πεφωτισμένοι αστοί οικονομολόγοι, παντογνώστες δημοσιογράφοι , ‘απαραίτητα’ μέτρα και όλα αυτά για το καλό της ΠΑΤΡΙΔΑΣ!!Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις οικονομικές έννοιες? Τι πραγματικά είναι το έλλειμμα, τα ομόλογα, τα spread και πως μέσω αυτόν βοηθούν το κεφάλαιο να βγει χωρίς μελανιές από την κρίση;

Δημόσιο έλλειμμα: Είναι η διαφορά ανάμεσα στα ετήσια έσοδα και στις ετήσιες δημόσιες δαπάνες. Αν οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες έχουμε έλλειμμα. Το 2009 είχαμε έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ (περίπου 30 δις).

Το έλλειμμα είναι ταξικό μέγεθος! Και δω κρύβεται και η  μεγαλύτερη απάτη από μεριάς κεφαλαίου: τα έσοδα προέρχονται κυρίως από την φορολογία, άρα η κατανομή των φορολογικών βαρών παίζουν σημαντικό ρόλο. Τι γίνεται στην Ελλάδα; Την κρίση καλείται να πληρώσουν τα χαμηλά μισθωτά  στρώματα και όχι αυτοί που έχουν 300 εκατομμύρια κέρδη μόνο για το πρώτο εξάμηνο (βλ. τράπεζες). Αλλά και οι δημόσιες δαπάνες κατανέμονται με ταξικά κριτήρια αφού αν σκεφτεί κανείς  τις επιλογές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου για τους μισθούς και τις συντάξεις  απ την μία και για τους εξοπλισμούς και την καταστολή από την άλλη θα καταλάβει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική!

Δημόσιο χρέος: Το έλλειμμα δημιουργεί  ‘ανάγκη’ για δανεισμό. Το 2010 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 120% του ΑΕΠ..Στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά αυτό σημαίνει πίεση της χώρας να καλύψει αυτό το χρέος. Πως όμως; Μα φυσικά δανειζόμενη χρήματα από τράπεζες οι οποίες τα έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ με πολύ μικρότερο επιτόκιο! Άρα οι τράπεζες κερδοσκοπούν! Και ποιος θα πληρώσει αυτήν την διαφορά; Μα φυσικά ο ελληνικός λαός και όχι το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο θα συνεχίσει να πλουτίζει!

Κρατικά ομόλογα: Είναι χρεόγραφα που εκδίδει το δημόσιο μέσω των οποίων δανείζεται. Κάθε ομόλογο έχει μία ονομαστική αξία, τόση όσα τα χρήματα που παίρνει το δημόσιο από το δανειστή που το αγοράζει, διάρκεια (δηλαδή λήγει) και επιτόκιο που καλείται να πληρώσει το δημόσιο στον κάτοχο. Μέσω αυτών λοιπόν δανείζεται το ελληνικό δημόσιο. Στον νεοφιλελευθερισμό, τα κρατικά ομόλογα διατίθενται στην διεθνή αγορά και διαμορφώνονται ανάλογα από την διάθεση των δανειστών μέσω δημοπρασιών. Αν δεν μπορέσει το δημόσιο να αντλήσει αυτά που θέλει, χρεοκοπεί. Πριν από αυτή την φάση πουλάς τα ομόλογα σου πολύ πιο κάτω απ την ονομαστική τους αξία. Γενικά τα ομόλογα αγοράζονται και πωλούνται σε καθημερινή φάση όπως και οι μετοχές άρα και η αξία τους έχει αυξομειώσεις. Με λίγα λόγια, το δημόσιο χρέος εξαρτάται από τις διαθέσεις των αγορών! Αν πουλήσεις μαζικά ομόλογα αυξάνεις την απόδοση τους, αν όχι την μειώνεις. Και ποιος βγάζει κέρδος μέσα απ αυτό; Μα φυσικά το μεγάλο κεφάλαιο που μπορεί να εκμεταλλευτεί την αδυναμία μια χώρας και να αγοράσει κάτω απ την ονομαστική του αξία το ομόλογο και να χει κέρδος!

Spread ελληνικών ομολόγων: Η διαφορά απόδοσης ενός ομολόγου, δηλαδή του λόγου προς την τιμή του διά 100, με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων αναφοράς ονομάζεται spread.
Τι γίνεται σε περίπτωση εκτίναξης των spread; Η χώρα μετατρέπεται στα μάτια των διεθνών δανειστών της σε υποψήφιο κακοπληρωτή.

Τράπεζες: Οι μόνες κερδισμένες από την κρίση! Δανείζονται από την
ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) με 1% και δανείζουν στα κράτη-μέλη μέχρι και με 6%!!!Η συνθήκη του Μάαστριχτ στο όνομα του ‘αγώνα ενάντια στον πληθωρισμό’ ορίζει ρητά ότι οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν απευθείας από την ΕΚΤ!!!Νόμος των αγορών  και μια καλή ευκαιρία οι τράπεζες να ληστεύουν τον λαό ο οποίος καλείται αργότερα να πληρώσει τα σπασμένα!

Οίκοι αξιολόγησης: Ιδιωτικές εταιρίες που αξιολογούν το αξιόχρεος των κρατών. Μετουσιώνονται στις γνωστές μας Moodys, S&P, Fitch κτλ.  Ποιος τους όρισε αξιολογητές; ΚΑΝΕΙΣ! Ποιος εγγυάται την ορθότητα των παρατηρήσεων τους; ΚΑΝΕΙΣ! Οι οίκοι αξιολόγησης παράγουν πολιτική. Πώς; Μέσω των εκθέσεων τους  αξιολογώντας τη  δυνατότητα και την θέληση να μειώσουν  το δημόσιο χρέος με την γνωστή οδό: περικοπή συντάξεων, κοινωνικών παροχών, αποκρατικοποιήσεις  κτλ . Και φυσικά η παρουσία τους στην οικονομία μόνο τυχαία δεν είναι αφού πάντα εκ του αποτελέσματος βοηθούν το μεγάλο κεφάλαιο και ρυθμίζουν την οικονομική πολιτική των κρατών  που μεταφράζεται σε επιπρόσθετα βάρη για τα χαμηλά εισοδήματα!
Πως αντιδρούμε εμείς σε όλα αυτά; Υπάρχει άλλη διέξοδος από την κρίση; Είναι τελικά μονόδρομος το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα περί ελεύθερης αγοράς; Σαφώς και ΟΧΙ!!! Οι ζωές των εργαζόμενων και της νεολαίας είναι αφημένες σε πολιτικές υπεράσπισης του μεγάλου κεφαλαίου. Η κρίση επιδεινώνει την κακή ποιότητα ζωής των εργαζομένων και οι πολιτικές αποφάσεις μετακυλύουν το  βάρος εξόδου στα χαμηλά μισθωτά στρώματα. Οι νέοι εργαζόμενοι/ες θα γίνουν οι σύγχρονοι σκλάβοι. Οι κοινωνικές παροχές σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση θα περικόπτονται όλο και περισσότερο αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Αν δεν στήσουμε πυρήνες αντίστασης ξεκινώντας από τις σχολές μας, αν δεν δημιουργήσουμε κλίμα ετοιμοπόλεμο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αν δεν ασκήσουμε εμείς οι ίδιοι την πολιτική που θα ορίζει ως βάση την ικανοποίηση των αναγκών μας.
Όλοι στους δρόμους και στην οργάνωση του αγώνα γιατί 
ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής: